Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Werk loont voor helft Wajongers niet

Werken is voor bijna de helft van de mensen met een Wajong-uitkering niet of nauwelijks lonend. Dit blijkt uit onderzoek van Regioplan dat is verricht in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), CNV Jongeren en Jopla. Ambassadeur Onbeperkt Nederland, Mis(s) Reni de Boer, bood het rapport maandag 3 maart aan minister Donner aan tijdens zijn werkbezoek aan de CG-Raad.

Het onderzoek naar knelpunten voor arbeidsparticipatie is het grootste onderzoek dat ooit onder Wajongers is gehouden. Ruim 1700 Wajongers hebben eraan meegedaan. De hoofdconclusie luidt: werk loont voor bijna de helft van de werkende Wajongers niet of nauwelijks. De oorzaken zijn onder andere:

  • De regelgeving is complex en ondoorzichtig. De verrekeningssystematiek is onduidelijk en trapsgewijs. In de praktijk blijkt dat Wajongers met kleine deeltijdbanen meer verdienen dan met grotere deeltijdbanen. Wie langer gaat werken, snijdt zichzelf in de vingers.
  • Veel Wajongers werken vanwege een medische reden in deeltijd. Hun inkomen wordt dan verrekend met de uitkering. Ze halen zelfs het wettelijk minimumloon niet.
  • Reiskosten worden soms niet vergoed.

Ondanks deze knelpunten vinden de meeste Wajongers hun werk zinvol en leuk.

Oplossingen

De CG-Raad, CNV Jongeren en Jopla stellen samen met Wajongers en onderzoekers een aantal oplossingen voor. Zij roepen minister Donner op om de wet- en regelgeving aan te passen, opdat werken altijd loont. Zo moet in de huidige systematiek de trapsgewijze aanpassing van de uitkering worden vervangen door een glijdende schaal. Zo levert elk extra gewerkt uur een hoger inkomen op. Daarnaast moet er een betere beloning komen voor Wajongers die vanwege medische redenen parttime werken. Verder is het belangrijk dat werkgevers functie en werkplek aanpassen aan de individuele situatie van een Wajonger. Dit is de sleutel tot een hogere arbeidsparticipatie van Wajongers.

Aanbieding

De aanbieding van het rapport aan minister Donner vond plaats op maandag 3 maart om 16.00 uur op het kantoor van de CG-Raad, Churchilllaan 11 te Utrecht.

Bron:
CG-Raad

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.