Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Staatssecretaris vaart blind op techniek, blinde zoekt de middenweg

Volgens staatssecretaris Huizinga zou, bij monde van de Volkskrant van 30 november 2007, een “satelliet” over enkele jaren de blindengeleidehond kunnen vervangen.

“BRUSSEL – Blinden kunnen vanaf 2013 begeleid worden door een satelliet in plaats van een hond. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) ziet die mogelijkheid, nu de EU-landen in de nacht van donderdag op vrijdag hebben besloten dertig zeer precieze gps-satellieten te bouwen.”

Toen duidelijk werd dat de ChristenUnie deel ging nemen aan dit kabinet, voelde ik aanvankelijk wel iets van opluchting. Een kleine partij die zich nog moest bewijzen, stond voor haar principes en voor vaak goed onderbouwde standpunten tijdens kamerdebatten. Mevrouw Huizinga prominent aanwezig, prima, ook binnen deze partij kunnen vrouwen, dus minderheden, hun stem laten horen. Of het nu komt door de onjuiste voorlichting aan mevrouw, of door het onjuist citeren door de pers, dit onderwerp heeft ze niet aangepakt met de grondigheid de ChristenUnie eigen en waardig.

De feiten op een rij

Een blindengeleidehond is een levend wezen dat geleerd wordt soms op verzoek, soms uit eigener beweging bepaalde acties te ondernemen. Het zoeken van zebrapaden, stoplichten, deuren, maar ook het ontwijken van obstakels, opgebroken paden en anderszins onbegaanbare plaatsen.

Er is niet één satelliet, er zweven er een aantal om de aarde. Door middel van gps-ontvangers is het de mens mogelijk zijn positie te bepalen. Galileo kan de dekking van dit systeem aanmerkelijk verbeteren.

Blinden en hun oriëntatie tenslotte, zijn een verhaal apart. Door middel van zowel de stok als de blindengeleidehond kan een blinde leren zijn weg te vinden. Weten waar hij zich bevindt blijft altijd een vereiste. De Volkskrant bericht hierover:
“De zogeheten Galileo-satellieten kunnen blinden en slechtzienden naar allerlei opgegeven bestemmingen voeren. Dat is een verbetering.
Getrainde honden gaan alleen naar locaties die ze kennen.”

De hond die de weg zou weten en de blinde alleen naar een paar bekende punten zou brengen, zoals het Volkskrantartikel suggereert, is een al heel lang bestaande mythe die nodig eens ontkracht dient te worden. De blindengeleidehond brengt zijn baas naar die plaatsen waarnaar de blinde hem via de juiste commando’s stuurt. Natuurlijk onthoudt de hond na verloop van tijd het woord slager als hij er altijd via de zelfde route komt en er bovenal nog, als enige hond van de buurt, een stukje worst krijgt toegestopt. Uiteindelijk zijn er wellicht geleidehonden die op het commando ‘zoek slager’ feilloos hun baas daarheen loodsen. Gebruikelijk is echter, dat de blinde zijn hond bijvoorbeeld als volgt aanstuurt:
“Kom Rakker we gaan nog even naar de slager. Ga je mee?” Rakker, blij met het uitje, wordt de riem en het geleidehondentuig omgedaan. “Rakker, zoek het links.” Rakker neemt de eerste afslag links. “Rakker, zoek zebra.” Braaf als hij is, zoekt Rakkertje de zebra en op het door baasje gegeven commando ‘over’ zet hij zich in beweging naar de overkant. Daar slaat Rakker links af en loopt stevig door richting dierenzaak want daar wil hij heen en baasje loopt te suffen. “Rakker rechtsomkeert.” Baasje is weer bij de les. “Zoek zebra.” Zo nu weet baasje in elk geval weer waar hij is. De oversteek hoeft niet te worden overgedaan, alleen wordt de weg vervolgt in tegengestelde richting. Naar de slager.

Al heel wat blinden en slechtzienden vinden door het gebruik van gps-systemen gemakkelijker hun weg. Maar nooit zonder hond of stok. De combinatie van weten waar je bent, weten waar je naartoe wilt en bovenal weten welke hulpmiddelen daarbij behulpzaam kunnen zijn, wijzen richting de middenweg. Een hond en/of stok met steeds vaker daar bijgevoegd een gps-systeempje dat de gebruiker wat extra informatie biedt.

Gps is, zo staat op alle websites vermeld die iets met blinden en gps van doen hebben, geen vervanging voor hond of stok, maar een aanvulling daarop. Regeren is, zo valt althans te hopen ook voor de ChristenUnie, geen vervanging voor grondigheid en deskundigheid. Journalistiek tenslotte, is en blijft kennelijk een vak dat niet iedereen meester is.

Wil je weten wat een blindengeleidehond nu eigenlijk echt kan? Lees dan:
Welke commando’s kent een blindengeleidehond

Voor het hele artikel zoals dat verscheen in de Volkskrant ga je naar:
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article482950.ece/Satelliet_kan_blindengeleidehond_vervangen?service=Print

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Een goed artikel. Wel nog even melden: Mijn hond kan ook op ONBEKEND terrein een slager, een kerk, een broodjeszaak/bakker, een taverne, een apotheker evenals een prullenbak, bushalte etc. aangeven. Daar heb ik dus geen GPS voor nodig ;).

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

ONTVANG DE LAATST VERSCHENEN ARTIKELEN IN JE MAIL

Loading

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Volg ons