Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Sendero GPS LookAround in de App Store

Sendero kennen we als het gaat om state of the art GPS producten voor vips. Nu hebben ze hun eerste appie voor de iPhone uitgebracht. Sendero GPS LookAround. Een speeltje vergeleken met andere betaalde apps. Ja, betaald, want het kost 2.99 euro. Wat het kan? Het vertelt je waar je bent en wat de 5 meest nabije points of interest zijn.

Er bevinden zich drie knoppen onder elkaar aan de linker zijde van het scherm.

  • De bovenste is een “waar ben ik” knop; Deze kondigt je richting, het dichtst bijzijnde adres (point of interest) en de stad waarin je je bevindt aan.
  • De tweede knop vertelt je de meest nabije kruising. Die hoeft niet in jou looprichting te liggen. Maar met deze informatie op zak, kun je je eigen mentale plaatje van de omgeving wel degelijk checken.
  • De derde knop is een knop die je de vijf dichtst bijzijnde points of interest vertelt.

Aan de onderkant van het scherm zijn 5 knoppen naast elkaar gerangschikt.

  • Kaarten; Een knop die je naar Google maps stuurt, waarna je opnieuw op LookAround zult moeten tikken om weer terug in de app te komen.
  • Compas; hier wordt je verteld in welke richting de iPhone wijst.
  • Schudden; Dit staat standaard aan, maar tijdens het lopen kun je het uitschakelen om niet telkens ongewenste “waar ben ik” meldingen te krijgen. Simpeler is natuurlijk om gewoon je scherm te vergrendelen. Bij ontgrendelen beland je vanzelf weer in LookAround.
  • Instellingen; Hier kun je onder andere instellen waar je je bevindt en in welke meet eenheid de informatie moet worden weergegeven. Omdat het een engelstalige app is, moet je zelf nog even voor meters kiezen.
  • Tenslotte is er nog de help knop; Die spreekt, omdat dit appje het leukst is met VoiceOver ingeschakeld, natuurlijk voor zichzelf.

Sendero’s proefballonnetje kent (nog) geen routenavigatiemogelijkheden zeggen ze op hun site. Verder is een van de bekende problemen, dat je na het herstarten van de app telkens weer opnieuw zult moeten aangeven dat je je in Europa bevindt.

Toch is dit voor wie zijn nieuwsgierigheid nu echt niet meer kan bedwingen wel een hebbedingetje. Het is immers de eerste iPhone app gemaakt door een bedrijf dat zijn sporen inmiddels heeft verdient waar het GPS producten voor blinden en slechtzienden betreft. En dat is dan ook de reden dat ik dit appje maar vast gekocht heb. Met het risico de zoveelste kat in de zak te kopen waar het speciale en bijna altijd te dure GPS producten voor blinden betreft, wil ik die updates zien zodra ze er zijn.

Voor GPS geldt veel meer dan voor de meeste andere producten, dat veel blinden en slechtzienden niet genoeg hebben aan een mainstream product. Waar Navigon hen keurig vertelt of ze links, dan wel rechts af moeten, willen ze vaak liever even weten waar ze zich precies bevinden. En daar kan een leuke app in dit geval tenslotte beter in voorzien dan een straatnaambordje.

Tot nu toe is er nog geen iPhone versie van LoadStone-GPS. Het enige gratis onder symbian draaiende stukje GPS-software voor vips. Jammer, want ook dat is ontwikkeld met de blinde gebruiker in gedachte. LoadStone-GPS, kent echter wel alle mogelijkheden die je mag verwachten van een orrientatiehulpmiddel. Het kent net als LookAround geen vooraf geinstalleerde kaarten. Maar het vertelt de gebruiker waar hij is en of dat op afroep of automatisch is, is instelbaar. Verder wordt de op de bruikbare telefoons aanwezige joystick gebruikt om letterlijk om je heen te kijken. Links geeft het ditstbijzijnde punt links van de gebruiker en dit geldt ook voor de eerst volgende punten rechts, voor en achter. Na het zien van deze eerste versie van LookAround, vind ik het alleen maar fijn dat ik straks, als mijn oude symbian toestel leeg, stuk of onvindbaar is, en het buiten koud en nat is, enkel de telefoon maar hoef te schudden om te horen waar ik me bevind. Dus, shake it to the left, shake it to the right, maar verwacht niet dat je nu een app hebt vergelijkbaar met echte navigatie en/of orrientatiesoftware, of dat je hiermee voortaan blindelings de weg zult kunnen vinden.

Sendero GPS LookAround in de AppStore: http://itunes.apple.com/nl/app/sendero-GPS-lookaround/id386831856?mt=8
Sendero’s help pagina voor LookAround:
http://www.senderogroup.com/support/supportiphone.htm
LoadStone-GPS:
http://www.loadstone-GPS.com

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

ONTVANG DE LAATST VERSCHENEN ARTIKELEN IN JE MAIL

Loading

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.