Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Persbericht: Tweede Kamer voelt ontoegankelijkheid van overheidsinformatie

6 januari 2008 – Viziris, de landelijke netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking, heeft met een geheel in braille gedrukte brief de leden van de Tweede Kamer uitgenodigd voor haar nieuwjaarsreceptie op 17 januari 2008. Op deze manier wil Viziris de ontoegankelijkheid van veel (overheids)informatie ‘voelbaar’ onder de aandacht brengen.

De voor blinden en slechtzienden vaak slechte toegankelijkheid van de samenleving en het maatschappelijk verkeer is een van de kerngebieden waarop Viziris actief is. Een voorbeeld hiervan is de ontoegankelijkheid van veel geschreven (overheids)informatie. Blinden en slechtzienden hebben doorgaans aangepaste leesvormen nodig om informatie te kunnen lezen. Daarbij maken zij gebruik van grootletterdruk, braille of gesproken teksten.

In het licht van de in ons land wettelijk geborgde gelijke rechten is het zorgelijk, dat dit recht op tal van terreinen nog steeds geen dagelijkse praktijk is voor blinden en slechtzienden. Het is immers nog steeds niet wettelijk verplicht om (overheids)informatie in meerdere leesvormen aan te bieden. Tal van overheidsinstellingen leveren zelfs informatie voor en over blinden en slechtzienden in een voor hen onleesbare vorm. Mensen met een visuele beperking worden daardoor uitgesloten van informatie of ze moeten extra hindernissen overwinnen om de hen toekomende informatie in leesbare vorm te krijgen. Ze zijn te vaak afhankelijk van de goede wil van de uitgever, ook als dat een overheidsinstantie is.

Om dit probleem onder de aandacht te brengen bij de overheid heeft Viziris alle leden van de Tweede Kamer een uitnodiging voor haar nieuwjaarsreceptie gestuurd in de vorm van een opvallende braillebrief.
Op deze manier wil Viziris de kamerleden aan den lijve laten ervaren hoe het is om informatie te krijgen die wèl voor hen is bedoeld, maar die zij nièt kunnen lezen. De Tweede Kamerleden zijn natuurlijk van harte welkom bij Viziris, maar helaas kunnen ze niets met de toegezonden informatie. Tal van blinden en slechtzienden voelen zich vaak op deze wijze uitgesloten.

Viziris is de landelijke netwerkorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Onder het motto ‘Oog voor een toegankelijke wereld’, treedt Viziris op als belangenbehartiger, lobbyist en adviseur en werkt zo aan concrete oplossingen voor mensen met een visuele beperking.
Viziris is van de MD Vereniging, Retina Nederland, de Nederlandse Vereniging van Geleidehondgebruikers, de Glaucoomvereniging en de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden.

Bron:
CG-Raad

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

Ontvang de laatst verschenen artikelen in je mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe artikelen.

Voeg je bij 3 andere abonnees

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.