Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Informatie voor computergebruikers met een leeshandicap. Toen Rob Melchers die in 2001 blind geworden was zijn site in 2002 startte, koos hij er deze naam en omschrijving voor. Hij wilde ontdekken wat er nog mogelijk was en zocht die mogelijkheden bij de computer en de techniek. Die lagen hem als website bouwer nauw aan het hart. Al snel groeide zijn idee van een homepage met bijbehorende nieuwsbrief met tec-nieuwtjes uit tot een begrip onder digitaal geïnteresseerde blinden en slechtzienden.

Een van die mensen was ik. Thuis was Jurjen, mijn vriend en inmiddels alweer jaren mijn man, begonnen met het bouwen van websites. Maar hij kon zien. Het leek me dus wel boeiend Rob, een man waarmee een gesprek zoveel kanten op zou kunnen, te interviewen voor het audiotijdschrift waarvoor ik toen werkte.

Niet veel later voegde ik mijn eigen site, Challenge-Media, bij BlinfoTec. We wilden graag samenwerken. Met Jurjen verdiepte Rob zich in de techniek vooral achter Challenge-Media. Dit leidde tot het volkomen toegankelijke cms waarmee we een aantal jaren onze artikelen publiceerden. Nu hoefde ik niet meer de deur uit voor interviews, maar deed ze telefonisch. Dat was handig voor mij als blinde rolstoelgebruiker. En mijn kritischer wordende blik op onze belangenbehartigers en informatieverstrekkers werd eindelijk gewaardeerd.

Rob’s nooit aflatende enthousiasme voor nieuwe mogelijkheden was inspirerend. En al snel vormden we onder zijn bezielende leiding een tweemans redactie van het eerste onafhankelijke, kritische digitale nieuwsmedium voor mensen met een leesbeperking. Van doorgever van boeiende informatie verlegden we als vanzelf onze focus naar die van luis in de pels van organisaties voor mensen met een visuele beperking. Ook toen we minder actief werden, bleven de websites aanvankelijk bestaan. Er was inmiddels veel meer mogelijk voor blinden en slechtzienden die zich op het web wilden begeven. Maar ook volgden de vernieuwingen elkaar niet meer zo snel en met zulke grote gevolgen op als in het begin. Toch hield ik Challenge-Media aan en publiceerde er nog op als ik zin had.

Na het overlijden van Rob in 2011 stopte BlinfoTec.

Samen met Jan Feenstra probeerde ik een aantal jaren later de site opnieuw vorm te geven, nu onder de naam Oog Voor Nieuws. Maar het bleek lastig tussen alle andere ontstane kanalen een plaatsje te veroveren. En zo bleef het archief bewaard, maar vond ik geen goede nieuwe vorm voor de site.

De komst van AI zette mij echter aan het denken. Juist nu wordt door echte mensen gemaakte content belangrijk. De AI modellen moeten tenslotte ergens hun informatie vandaan halen en lezers verdienen meer dan ooit authentieke en betrouwbare informatie.

In de loop der tijd hebben een aantal belangrijke organisaties voor blinden en slechtzienden hun krachten gebundeld. Zij vormen nu de Oogvereniging, met de daarbij behorende telefonische hulpdienst, de Ooglijn.. Dat oog hoort bij hen. Dus vond ik Oog Voor Nieuws uiteindelijk toch niet de juiste naam passend bij mijn nieuwe plannen. Challenge-media is een naam die ik nu niet meer zou kiezen. Voor het laatste nieuws kunnen ook blinden en slechtzienden tegenwoordig prima terecht bij de mainstream media. En zo hoort het ook. We zijn tenslotte gewone mensen die zich gehoord en gezien willen weten in de samenleving en door de pers.

Maar nieuws dat de mainstream kanalen niet haalt, achtergrondartikelen die door anderen niet geschreven worden, omdat kijken vanuit het perspectief van iemand met een visuele beperking nu eenmaal niet vanzelfsprekend is? Die horen weer thuis op BlinfoTec een samentrekking van blind, informatie en tec. Specifieke informatie voor mensen met een visuele beperking blijft nodig. Tec is zeker voor ons onlosmakelijk verbonden met het kunnen leiden van een zelfstandig bestaan. Dus terug naar de bron en verder met BlinfoTec. Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

ONTVANG DE LAATST VERSCHENEN ARTIKELEN IN JE MAIL

Loading

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.