Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Ongezien bellen met de iPhone

Ondanks alles waar een iPhone voor gebruikt kan worden, is een van zijn belangrijkste kenmerken toch nog altijd zijn bruikbaarheid als telefoon. Het mobieltje was immers ooit gewoon bedoeld om mee te bellen. Daarom nog maar eens deze handige standaard functie beschreven, terwijl zowel VoiceOver als het schermgordijn actief zijn. ’t Is dus de bedoeling dat je straks letterlijk met je ogen dicht kunt bellen.

Net als elke iPhone app, kent ook deze applicatie zijn eigen unieke standaard knoppen reeks helemaal onderin het scherm. Van links naar rechts zijn dit:

  • favorieten;
  • recent;
  • contacten;
  • toetsen:
  • voicemail;

Favorieten

Aanvankelijk word je hier begroet met de aankondiging: “lege lijst”. Hier kun je veel gebelde contacten toevoegen. De knop toevoegen vind je op de standaard plek, rechts boven in het scherm. Je kunt dit scherm ook gebruiken als extra veilige haven voor je telefoon appie. Dit doe je door deze optie leeg te laten en er telkens naar terug te keren voor je de telefoon applicatie afsluit. Zo vermijd je het perongeluk bellen, wanneer je de app bijvoorbeeld ongemerkt geopend hebt.

Recent

Hier zie je snel en overzichtelijk recente inkomende, uitgaande en gemiste gesprekken terug. Bovenaan het scherm bevinden zich de knoppen “alles” en “gemist”. Daarnaast, rechtsboven in het scherm, de knop wis. Dubbeltik je hierop, dan vind je bij handmatig uitlezen van het scherm de knoppen: “wis alle recente” en daaronder de knop “annuleer”. Lees je vervolgens langs de linker zijde van de iPhone, dan hoor je na de aanduiding van toepassing op die oproep, de naam van een contactpersoon of het desbetreffende nummer als het niet om een bestaand contact gaat. Helemaal onderin natuurlijk weer de standaard knoppenreeks voor deze app.

Langs de rechter zijde lezend, wordt elk item in de lijst vooraf gegaan door de mededeling: “meer info”. Dubbeltik je daarop, dan kun je onder andere de gespreksduur zien, maar ook krijg je alsnog een aantal mogelijkheden. Namelijk: “bel”, “bericht”, “maak nieuw contact”, “zet in bestaand contact” en tenslotte de knop “deel contact”. Tik je hierop dubbel, dan hoor je een waarschuwingsgeluid en de mededeling: “attentie. deel contact via.” Hier krijg je de mogelijkheid de contactgegevens via mail of mms te delen met iemand anders. Wil je vervolgens weer terug naar “recent”, tik dan op deze knop die te vinden is links bovenaan in je scherm. De gebruikelijke plaats voor deze knop, ook binnen andere applicaties.

Contacten

Hier kun je een contact kiezen om te bellen, bij te werken, toe te voegen of te verwijderen.

Langs de linker kant lees je de letters met de corresponderende contacten. Rechts boven in het scherm bevindt zich de knop “voeg toe”. Verder langs de rechter zijde omlaag lezend, klinkt de mededeling: “tabel index. aanpasbaar. veeg omhoog of omlaag om de waarde aan te passen.” Kort omhoog of omlaag vegen met een vinger is bij een tabel het juiste gebaar. Zo kun je sneller langs in dit geval, de letters van het alfabet scrollen. Helemaal onderin het scherm vind je natuurlijk weer de standaard knoppenreeks voor deze app.

Tik je op een contactpersoon, dan kun je hem of haar bellen door op het telefoonnummer dubbel te tikken. In dit scherm vind je boven de standaard knoppen reeks voor deze app, de knoppen: “bericht”, “deel contact” en “zet in favorieten”. Omdat we later terug zullen komen op de contacten applicatie, volstaan we nu met de vingerwijzing naar de wijzig knop rechts boven in het scherm.

Toetsen

Hier ben je weer op ouderwets bekend terrein. Zelfs de toonen die je gewend bent van je vaste telefoon, hoor je hier terwijl je via het virtuele toetsenbord, of je bluetooth keyboard, handmatig een nummer intoetst dat je vervolgens belt door op de knop bel dubbel te tikken.

Bovenaan het scherm staat aanvankelijk de melding “leeg telefoonnummer”. Die wijzigt zich natuurlijk vanzelf zodra er cijfers worden aangetikt. Daaronder het normale nummerieke toetsenbord: Beginnend bij 1 en eindigend met het rijtje sterretje 0 en hekje. Vlak boven de standaard knoppen reeks Onderaan het scherm vind je hier de knoppen bewaar als contact, “bel,” en “verwijder”. Je kunt dus op verschillende plaatsen een contact toevoegen. Bij contacten,in de telefoon app, of de contacten applicatie, of wanneer je even handmatig een nummer hebt gekozen dat achteraf toch het bewaren wel waard is.

Voicemail

Hier vind je links boven in het scherm de knop “begroeting”, dan de kop “voicemail” en rechts boven de knop luidspreker. Hieronder zie je weergegeven van wie je voicemail hebt. Met wederom rechts op het scherm de meer info optie. Door op een contact of telefoonnummer dubbel te tikken start je het beluisteren van het desbetreffende voicemail bericht. Natuurlijk bestaat vervolgens de mogelijkheid terug te bellen of het bericht te verwijderen. Door op “begroeting” dubbel te tikken, krijg je de mogelijkheid voor de standaard voicemail boodschap te kiezen, of zelf iets anders in te spreken.

Een telefoongesprek aannemen of verbreken doe je door met twee vingers dubbel te tikken in het scherm waarin je je op dat moment bevindt. Maar je kunt dit natuurlijk ook doen via de knoppen op je headset of via een bluetooth toetsenbord wanneer dit voor handen is. En na wat oefening met VoiceOver zul je tenslotte merken dat je, zelfs met de iPhone, met gesloten ogen bellen kunt alsof hij ervoor is gemaakt .

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Hallo, een kleine aanvulling; Je kunt een gesprek ook nog beĂ«indigen d.m.v. een stop-knop op het beeldscherm.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

ONTVANG DE LAATST VERSCHENEN ARTIKELEN IN JE MAIL

Loading

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.