Het kabinet komt met een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Chronisch zieken en gehandicapten maken extra kosten in vergelijking met andere groepen en daarom vindt het kabinet inkomensondersteuning voor deze groep van belang.
Tot nu toe was er de mogelijkheid om buitengewone uitgaven voor onder andere ziekten via de fiscus terug te krijgen. Maar slechts de helft van de groep chronisch zieken en gehandicapten maken gebruik van de aftrekpost buitengewone uitgaven. Velen voor wie de huidige regeling is bedoeld maken er geen gebruik van, velen voor wie die niet is bedoeld, doen dat wel. Het kabinet gaat er vanuit dat met de nieuwe regeling de groep chronisch zieken en gehandicapten juist doelgericht te bereiken en zo financiële ondersteuning te bieden.
Met de nieuwe regeling vervalt de huidige buitengewone uitgavenregeling met ingang van 1 januari 2009. Onder de buitengewone uitgaven vielen behalve hoge zorgkosten, bijvoorbeeld ook brillen, tandartskosten, apothekerskosten en de eigen bijdrage AWBZ.
Voor de nieuwe regeling is 1,7 miljard euro beschikbaar: de compensatie bestaat uit een specifieke regeling voor chronisch zieken en gehandicapten (1 miljard) en meer generieke elementen (0,7 miljard).
De nieuwe specifieke regeling ziet er als volgt uit:
Een nieuwe forfaitaire regeling
Een ttoeslagenregeling gericht op de doelgroep. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen een vast bedrag per jaar, uitgekeerd door het CAK. Afhankelijk van het zorggebruik varieert het bedrag van circa 100 euro tot circa 450 euro per jaar.
Een verlaging van de eigen bijdrage AWBZ
relatief weinig mensen maakten gebruik van deze aftrekpost, terwijl ze er wel recht op hadden. Daarom komt er nu een algehele korting voor de eigen bijdrage AWBZ intramuraal en extramuraal. De eigen bijdrage voor mensen die in een instelling wonen gaat met gemiddeld 10{09e4daa44e950036c0f8cf0fe6a5fe6446b8396018165926e61b4cef04c98ed5} omlaag, voor mensen die thuiszorg krijgen gaat de eigen bijdrage met een derde omlaag. Het gaat hier alleen om zorgkosten, vandaar dat de korting voor mensen in een instelling lager is (slechts een kwart van de intramurale eigen bijdrage is gerelateerd aan zorg). Ook dit wordt automatisch geregeld door het CAK.
Een beperkte fiscale regeling
Er blijft een beperkte fiscale regeling voor specifieke uitgaven bestaan. Hieronder vallen: voorgeschreven medicijnen, hulpmiddelen (met uitzondering van brillen), aanpassing van bijvoorbeeld de woning, vervoer van zieke of invalide, diëten op doktersvoorschrift, extra gezinshulp en extra uitgaven voor kleding en beddengoed. Dit zal worden uitgevoerd door de belastingdienst.
Daarnaast komt er generieke inkomenscompensatie voor ouderen en arbeidsongeschikten. Zij konden via de huidige regeling een ouderenforfait en een arbeidsongeschiktenforfait opvoeren bij de belastingopgaaf, omdat zij een hoge kans hebben op “verborgen kosten’ van ziekte (zoals stookkosten). Deze aftrekpost vervalt ook met de nieuwe regeling.
Om ongewenste inkomenseffecten zoveel mogelijk te compenseren, komt het kabinet daarom met een generieke inkomenscompensatie. Ouderen krijgen per jaar gemiddeld 150 euro per jaar compensatie, arbeidsongeschikten gemiddeld 225 euro per jaar. De compensatie voor arbeidsongeschikten is groter, omdat zij ook een hogere compensatie kregen via de buitengewone uitgavenregeling.
Bron:
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport