Op Global Accessibility Awareness Day is er jaarlijks aandacht voor toegankelijkheid van technologie voor mensen met een functiebeperking. Een mooi moment voor Apple, waar toegankelijkheid een grote plaats in neemt, om toekomstige nieuwe functies op dit gebied aan te kondigen.
Bij bewustwording hoort echter ook realiteitszin. Bij iedere nieuwe product-update introduceren software makers zowel nieuwe functies als ook nieuwe problemen voor hun gebruikers, in de vorm van bugs. Die worden, als ze al door de laatste bèta versies zijn heen geslipt, als het goed is zo snel mogelijk opgelost. Er lijkt echter een andere werkelijkheid te zijn ontstaan bij Apple. Waar voor algemene problemen, soms zelfs snel, naar een oplossing wordt gezocht, lijkt de lijst met bugs in het toegankelijkheids-deel van de software wel steeds langer te worden.
Maar het moet gezegd worden. Zelfs nieuwsmedia die zich richten op lezers zonder handicap, doen tegenwoordig verslag van nieuwe toegankelijkheidsopties van de Apple producten. Dus wat dat betreft doet Apple Global Accessibility Day zeker eer aan. En ook tijdens hun presentaties van nieuwe producten en software komen de mogelijkheden voor mensen met een visuele of een andere functiebeperking meer dan eens aan bod. Op die momenten worden we dus niet vergeten.
Hoe kan het dan dat een merk dat zich al sinds jaar en dag sterk maakt voor bruikbare technologie voor iedereen momenteel zo slordig met het in hen gestelde vertrouwen omgaat? Een bedrijf dat bovendien een noemenswaardige plaats in het onderwijs inneemt, zou zich bewust moeten zijn van zijn zelfgekozen verantwoordelijkheid voor een blijvend goede toegankelijkheid voor alle gebruikers. De noodzaak van het oplossen van problemen voor iedereen, dus ook voor die kennelijk zo belangrijke doelgroep, hoort een speerpunt voor hen te zijn. Nu zelfs AppleVis, de grootste onafhankelijke Apple-community voor blinden en slechtzienden ook een plaatsje heeft ingeruimd voor Windows en Android, lijkt deze internationale dag van bewustwording een uitgelezen moment voor Apple om zich eens te bezinnen op de toekomst. Moeten Apple liefhebbers met een functiebeperking zich voorlopig maar voorbereiden op een schip met zure appelen of blijft er hoop op een update vol opgeloste bugs en dus weer eens een heerlijk zoet appeltje?
Stilstand is achteruitgang ontdekken ze nu ook bij Apple. Dus zelfs al doe je helemaal niets aan een schermlezer, maar ontwikkeld het besturingssysteem gewoon verder, dan wordt de schermlezer vanzelf slechter. Het is best boeiend om dit proces zich eerst bij Mac OS, en nu ook bij iOS te zien voltrekken.