Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Een nieuwe start

Een pandemie en heel wat gepieker verder, wel doen, niet doen, gaan we er dan toch weer voor. Echt niet enkel voor de volgende herhaalprik, ook al zal die er vast wel komen. Maar vooral voor een nieuwe start van een voor sommigen nog vertrouwd nieuws- en informatieplatform voor VIPs.

Van misschien maar niet doen, want er is al zoveel op het web, werd het allengs wel doen. Omdat het leuk is in de allereerste plaats. Maar ook omdat er, als ik de oude columns zoals die verschenen op BlinfoTec en Challenge-Media terug lees, schrikwekkend weinig is veranderd als het gaat om bijvoorbeeld arbeidsparticipatie, lectuurvoorziening en nog zoveel meer waaraan beide websites, evenals het audiotijdschrift “moet je horen” ooit hun bestaansrecht mede ontleenden.

Wat wel is veranderd, is dat we tegenwoordig kunnen netflixen tot onze ogen erbij dichtvallen en zelfs daarna nog loont een goede film de moeite. Want bij meerdere streamingdiensten kun je tegenwoordig zoeken naar films en series voorzien van audiodescriptie. En ook in bijvoorbeeld theater of bioscoop worden we niet vergeten. Stichting Komt het zien en de Earcatch app veraangenamen dergelijke belevingen behoorlijk voor de bezoeker met minder of geen zicht. Maar de belangrijkste en meest recente verandering is een ongedachte. De doelgroep die zich keert tegen, tja, tegen wie eigenlijk?

Wie een liefhebber is van Facebook en iets met blinden en slechtzienden heeft, is vast al eens de pagina over audiodescriptie op dat medium tegengekomen. Natuurlijk kreeg die pagina ook van mij een goedkeurend duimpje. Want ik lees daar wat er nieuw is in audiodescriptieland. Zo wordt er onder andere vermeld welke programma’s ik nu wat gedetailleerder kan volgen dan het gemiddelde tv-programma. Maar gaandeweg veranderden die goede berichten van toon. En inmiddels deden ze niet meer onder voor schrijfsels die je verwacht van iemand die het met de acceptatie van zijn beperking nog niet verder heeft gebracht dan een geschokt ontdekken van wat er allemaal niet is en niet kan. Of de beheerder of beheerders daadwerkelijk nog niet verder zijn, valt voor mij maar ook voor anderen die ik ernaar vroeg, niet na te gaan. Want het lukte mij en enkele bereidwillige blinde mede-bezoekers van deze pagina niet te achterhalen wie hem onderhoudt.

Binnen de doelgroep echter, zijn velen het stadium van negativiteit of reeds lang voorbij, of willen ze niet op het wereld wijde web bekend raken als een zeurend en klagend clubje. Inmiddels zijn de beheerders van de audiodescriptie-pagina dan ook hard en schel teruggefloten door hun lezers. Die willen kennelijk niet horen dat er niet genoeg, alweer geen, of veel te weinig keus is waar het audiodescriptie betreft. Dat is mooi. Alleen al daarom blijft deze pagina zijn duimpje waard. En mooier, de beheerders hebben geluisterd. De laatst geplaatste berichten zijn informatief van toon, zoals dat bij een dergelijk mooi initiatief past.

Is er dan toch zoveel veranderd dat ons heldere geluid en onze kritische blik inmiddels overbodig zijn? Ik denk het niet. Er is nog genoeg te duiden, te beschrijven, of eens van een andere kant te bezien. En daarom maken wij een nieuwe start. Dat gaat vast niet zonder fouten of vergissingen. Vertel het ons dus als je vindt dat het anders of beter kan. En vergeet vooral niet om het ons te laten weten, wanneer er iets gebeurt dat de moeite van het vermelden waard is.

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

ONTVANG DE LAATST VERSCHENEN ARTIKELEN IN JE MAIL

Loading

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.