De nieuwsbrief van Viziris, nummer 20, 3 december 2010, kende een artikel met de wellicht wat tendentieuze kop: “De iPhone hype: het moeilijkst is gewoon bellen”. Viziris is, voor wie dat niet zo snel uit de naam kan opmaken, de netwerkorganisatie van en voor mensen met een visuele beperking. Op hun website zeggen ze hierover: “Viziris komt op voor de belangen van alle mensen met een visuele beperking in Nederland, onder het motto ‘oog voor een toegankelijke wereld’. Viziris is actief als lobbyist en adviseur en werkt aan concrete oplossingen voor mensen met een visuele beperking.”
Het blijkt te gaan om een artikel dat de loftrompet, gestoken door een aantal visueel gehandicapte iPhone gebruikers, behoorlijk dempt. Want, zo stelt Viziris in haar nieuwsbrief: “Er is een probleem: bellen en sms’en gaat veel trager en je maakt meer fouten. Eerst vegen tot je op het invoerveld staat, dan het veld activeren met dubbeltikken, met veegbewegingen het goede teken vinden, dan dubbel tikken om het in het invoerveld te krijgen, enz. Als je blij bent met de iPhone heb je het er allemaal graag voor over omdat je er veel voor terug krijgt, maar de toetstelefoon fanaat die veel belt en sms’t, mist zeker de eerste maanden zijn oude telefoon. Er zijn zelfs iPhone gebruikers die voor het bellen een goedkoop telefoontje hebben aangeschaft. Conclusie: laat je niet gek maken en overweeg goed of de iPhone echt iets voor jou is.”
Als ik dit zo lees, zou ik me nog maar eens achter de oren krabben voor ik een iPhone kocht. Hoewel er ook iets gezegd wordt over veel toegankelijke programmaatjes die je op de iPhone kunt installeren, lijk je als blinde iPhone gebruiker toch een behoorlijke doorzetter te moeten zijn, om naast je visuele handicap zo’n Apple gadget te overwegen. Jammer genoeg vermeldt het artikel geen auteur, noch diens staat van dienst waar het computeren met een visuele handicap of ervaring met het gebruik van de iPhone betreft. Maar gelukkig is de wereld tegenwoordig verrijkt door de komst van Twitter. En daar valt te lezen: “Inderdaad, ook in de #Viziris Nieuwsbrief! @roelvhouten over zijn ervaringen met de #iPhone “Het moeilijkst is gewoon bellen…” En zo is het dus uiteindelijk betrekkelijk simpel te vermelden dat dit artikel geschreven is door een beleidsmedewerker van Viziris zelf. Roel van Houten, werkzaam op de werkterreinen Informatie en Lectuurvoorziening en Informatie en Communicatietechnologie. Eveneens via Twitter schreef iemand die kennelijk nog weleens vragen van vips krijgt: “Vandaag te veel negatieve vragen gekregen op verhaal van Roel.” De Viziris nieuwsbrief wordt dus kennelijk door meer mensen beschouwd als een document dat je met aandacht leest, om een stem te horen die ertoe doet.
Of dit artikel staat voor de visie van Viziris op de iPhone, of dat het hier de persoonlijke ervaringen van van Houten betreft, vertelt het artikel er niet bij. En dat is jammer. Want enige nuance is prima. Leren werken met de iPhone kost inderdaad meer of minder tijd en inspanning. Overigens is het mij, in het jaar dat ik inmiddels de iPhone gebruik, nog niet opgevallen, dat ik zoveel tikfouten zou maken, of zo traag zou zijn, wanneer ik tekst invoer via het touch screen van de iPhone. Maar, dat zijn natuurlijk mijn persoonlijke bevindingen. Het was daarom aardig geweest de vraag over de gebruiksvriendelijkheid eens aan een nader onderzoekje onder de doelgroep te onderwerpen.
Maar zou een belangenbehartiger als Viziris de trein van technische ontwikkelingen voor haar doelgroep niet moeten voorttrekken, hem bij uit de rails lopen, desnoods duwen, in plaats van deze wel haast af te remmen? Voor zover bekend, zijn er nog geen cursusmogelijkheden voor blinde iPhone gebruikers. Dus overleg met Bartimeus, Visio en Sensis en desnoods een Ooglijn medewerker die iets over Apple’s toegankelijke apparaten weet, zou Viziris van een voorzichtig tastende blindenclub, al was het maar voor even, hebben veranderd in de club waar je je als moderne vip thuisvoelt. Niet omdat je ook een iPhone hebt of wilt, maar omdat Viziris zich sterk zou maken voor nieuwe mogelijkheden voor iedereen en niet enkel voor die blinden en slechtzienden die zo goed met de techniek overweg kunnen dat ze er ook zonder hulp, dus zonder belangenbehartigers, wel uitkwamen. Vip staat in dit verband overigens voor visual impaired person.
Na lezing van dit artikel over de iPhone, wilde ik er een link naar plaatsen. Het was echter ten tijde van het schrijven van dit artikel nog niet via de zoekmachine van Viziris te vinden. Ook stond het niet bij het laatste nieuws op de website. Wel staat daar vier maal de link die je kunt gebruiken om Viziris ook via Twitter te volgen. En ’t moet gezegd, Viziris heeft tegenwoordig een directeur die de techniek en het contact met de doelgroep van de organisatie waarvoor hij werkzaam is, niet schuwt. Omdat ik de nieuwsbrieven van Viziris altijd zorgvuldig bewaar, kon ik teruggrijpen op de juiste link. Gelukkig maar, zo dacht ik, want inmiddels is er binnen een mailgroep waar blinden en de iPhone centraal staan behoorlijk wat discussie over dit artikel ontstaan. Echter een nieuwe teleurstelling wachtte. Het is niet mogelijk op de Viziris website een reactie te plaatsen onder een nieuwsartikel. Waar elk zichzelf respecterend gratis blogje deze mogelijkheid biedt, moet de betaalde website van een koepelorganisatie voor mensen die hun informatie steeds meer via het web zullen moeten verkrijgen, deze mogelijkheid nog altijd ontberen. Wil je dus reageren, doe dat dan gerust hier. Wellicht vindt ook Viziris de weg naar deze site, zodat de reacties in ieder geval gelezen worden door de mensen die om onze belangen te kunnen behartigen, horen te weten wat er leeft. En voor wie geïnteresseerd is in, of nog wat moeite heeft met, het bellen met de iPhone, staat er al enkele weken een uitgebreide beschrijving van dit proces on line.
“De iPhone hype: het moeilijkst is gewoon bellen” kun je lezen via:
http://www.viziris.nl/actualiteit/nieuws/0/de-iphone-hype_het-moeilijkst-is-gewoon-bellen.html
“Ongezien bellen met de iPhone” kun je lezen via:
https://www.oogvoornieuws.nl/116/ongezien-bellen-met-de-iphone
Judith van Bartiméus,
Interessant artikel. Ik kan gelukkig wel zeggen dat Bartiméus deze cursus geeft.
Groetjes,
Judith de Bock
Bartiméus
Dag Judith, fijn zo’n positieve aanvulling. Waar kunnen mensen precies terecht als ze meer willen weten? Wie kunnen ze mailen/bellen? En nu maar hopen op net zulke goede berichten van Sensis en Visio.
Mensen kunnen bellen naar de Infolijn 0900 – 77 888 99!
Groetjes,
Judith
Tja, toch jammer dat zo’n belangrijke club die let wel ook mij vertegenwoordigt een artikel schrijft zo kort door de bocht.
dat het hier gaat om de ervaringen van 1 persoon, die dan niet eens zijn eigen naam daar bij schrijft is natuurlijk diep triest.
bovendien berokkent hij zowel de blinden als apple toch wel wat schade omdat juist viziris veel gewicht in de schaal legt.
de vraag is dan natuurlijk hoe handig is die meneer dan, de ene is handiger dan de ander zo is dat nu eenmaal!
Ik gebruik ook zo’n iphone, nieuwschierig geworden door een artikeltje schafte ik me er een aan nadat ik hem even in de winkel mocht uitproberen. een medewerker had zo’n ding.
en dat intoetsen van een nummer en zelfs het schrijven van een sms is nu voor mij de spreekwoordelijke peulenschil.
feit is dat apple met deze vantastische gadget een complete wereld voor mij heeft geopend.
als je de iphone dan toch met alle geweld wilt vergelijken, noem ik hem veel liever het zwitserse zakmes.
want naast het bellen en sms-sen kan ik er ook mee:
1 de weg vinden (ook lopend met een gratis app)
2 kleuren detecteren, alweer helemaal voor niets en niemandal!
3 een tekst van een verpakking lezen en alweer gratis.
4 een schitterende sprekende wekker.
en zo kunnen we nog wel even door gaan.
nee, dit ding is geweldig en kan meteen uit de winkel door blinden gebruikt worden.
dat noem ik nog eens integreren.
voeg daar bij dat het het beleid is van apple dat apps liefst voice over moeten ondersteunen en een kind snapt dat we hier een geweldig stukje techniek in huis hebben waarmee we weer beter kunnen mee doen.
en dan heb ik het niet eens gehad over de mogelijkheden die de iphone biedt op het gebied van openbaar vervoer waar wij als groep toch ongelooflijk afhankelijk van zijn.
Laat ik het eens anders stellen, de ziektekostenverzekering zou zo’n iphone gewoon in het basispakket moeten doen voor vips.
dat lijkt overdreven, maar de apps zijn al best goed en worden nog steeds beter en meer toegankelijk.
dat zou de verzekeraars dan ook een boel geld schelen door zo’n iphone te vergoeden in plaats van al die peperdure oplossingen los te vergoeden voor wie dat kan natuurlijk.
en zoals we hier boven kunnen lezen… de opleiding er voor is er ook al!!!
dus… gewoon doen.
zie hieronder nog een mogelijkheid voor:
Iphone training
Sinds november verzorgd Freedom Scientific een basiscursus ‘werken met de Iphone’. Hierin leer je o.a. de speciale bewegingen te gebruiken die de Iphone een bij uitstek zo’n geschikt toestel maken voor blinde gebruikers. Verder leer je hoe je moet sms-en, bellen en programma’s kan kopen in de Appstore.
Interesse? Bel ons gerust op voor meer informatie of om een afspraak te maken voor demonstratie bij ons of bij u thuis!
Ons telefoonnummer: 055 3230907.
U kunt ook mailen naar info@freedomscientific.nl
Bron: freedomscientific nieuwsbrief December 2010