Spring naar de inhoud Skip to sidebar

Boeken lezen op mobieltje

Toen in 2003 mobiele telefoons begonnen te praten, ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Immers, het mobieltje had zich ontwikkeld tot een volwaardige Persoonlijke Digitale Assistent (PDA) met een adresboek, een kalender, een alarmcentrale voor afspraken en verjaardagen en een handig notitieblok. Nu dit alles toegankelijk werd via een spraaksynthesizer kon de laptop worden thuisgelaten. In de wachtkamer van het openbaar vervoer kon ik FM radio luisteren of de laatste CD van Gino Vanelli beluisteren, een druk op een toets bracht de GPS navigator in beeld en terwijl die mij de route naar de supermarkt influisterde, kon ik nog bellen ook. E-mail en het wereld wijde web staan mij overal ter beschikking en met de Nokia Audiobook Player nadert het pakket nu zijn voltooiing.

Nokia Audiobook Player

Op de Nokia website vind je de BetaLabs afdeling, waar soms aardige applicaties ter beschikking worden gesteld. Onlangs trof ik daar de Audiobook Player voor Symbian Series 60 V9 (derde generatie) aan:

http://www.nokia.com/betalabs/audiobooks

Zoals bekend is de Nokia website niet de meest toegankelijke, maar met wat handig gebruik van JAWS8 is het me gelukt zowel het .sis bestand als de bestanden voor gebruik op de PC te downloaden, alsmede enkele boeken voor gebruik in de player. Aan het eind van dit artikel staan links waar je deze onderdelen makkelijker kan afhalen.

De Nokia Audiobook Player bestaat uit twee onderdelen, een PC applicatie (2000, XP) waarmee audioboeken kunnen worden omgezet naar het door Nokia gebruikte formaat en naar de telefoon worden gestuurd en de Symbian applicatie die je op de telefoon moet installeren. Om .mp3 bestanden van audioboeken die je al in bezit hebt te kunnen converteren, is de lame.exe engine nodig, dus die is ook bijgesloten in het .zip bestand.

Audiobook Manager

De PC applicatie heet de Audiobook Manager en bestaat uit drie bestanden: het eigenlijke programma, de help files en de lame.exe engine. Als je het .zip bestand uitpakt, vind je deze al samen in een map. Plaats deze map ergens op je C: schijf. De eerste keer dat je op het NokiaAudiobookManager.exe bestand klikt, verschijnt het bekende licentiescherm, maar de ‘I agree’ knop was hier niet vindbaar. Door met de JAWS8 cursor op het pijltje van de scrollbar te klikken, krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor ’top’ en ‘bottom’ (of de Nederlandse vertaling hiervan). Klik op ‘bottom’ en de ‘I agree’ knop komt in beeld. Bevestigen en het programma start. Je hoeft dit slechts bij het eerste gebruik van het programma te doen, daarna voldoet een klik op het .exe bestand om het programma te starten. Je kan natuurlijk ook een snelkoppeling op het bureaublad aanmaken.

Het programma zelf is vrij eenvoudig. Lees eerst de ‘Help’ sectie eens door en leer dat je boeken kan ‘rippen’ (van CD halen), zowel .wav als .mp3 bestanden kan omzetten en de geconverteerde bestanden naar de telefoon sturen via de met je telefoon meegeleverde datakabel. Ondanks de geweldige compressie die de Nokia codec toepast, is een MMC kaartje geen overbodige luxe, een dik boek neemt toch altijd nog zo’n 500 MB in beslag. Het programma gaat er dan ook van uit dat zo’n kaartje in je telefoon aanwezig is. Ik moet zo’n kaartje nog steeds kopen, maar door met de Y-Browser een map met de naam ‘audiobooks’ aan te maken in de root van de C-schijf van de telefoon en vervolgens de twee bestanden van een geconverteerd boekje via Bluetooth naar de telefoon te sturen, is het mogelijk toch al een idee van de player te krijgen.

Audiobook Player

In de ‘sis’ map vind je het .sis bestand dat je naar de telefoon moet sturen en vervolgens installeren door er op te klikken. Een aantal keren bevestigen met softkey1 en ergens in het menu van de telefoon staat nu de player klaar voor gebruik. Als je het programma voor de eerste keer start, moet je een boek kiezen uit de boekenlijst, die je met een druk op toets 1 in beeld krijgt. Met toets 2 kom je in het hoofdstukken venster, toets 3 toont de bookmarks. Als je het ‘Opties’ menu opent met softkey1, zie je al snel dat we hier te maken hebben met iets dat heel aardig in de buurt van een complete DAISY speler komt. Je kan per minuut voor- en achteruit spoelen (toetsen 4 en 6), per hoofdstuk navigeren (toetsen 7 en 9) en de onderste rij toetsen wordt gebruikt voor het aanbrengen van bookmarks (toets 0) en heen en weer springen tussen bookmarks (* en # toetsen). Als je de applicatie afsluit tijdens het lezen, wordt de laatste positie onthouden, starten en stoppen met lezen gaat met de selectieknop van de joystick.

Conclusie

Met de Nokia Audiobook Player is mijn verlanglijstje weer een item armer. Naast FM radio en mp3 speler heb ik nu ook de mogelijkheid om op makkelijke wijze mijn favoriete boeken bij de hand te hebben zonder gesleep met weer een apart apparaat. De speler werkt stabiel, lijkt niet eens veel batterijvermogen te consumeren en heeft alle functies die ik van een DAISY speler verwacht. En omdat het ding niet speciaal voor blinden is gemaakt klopt de prijs ook: gratis.

Voeg reactie toe

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een helder geluid, een kritische blik en betrouwbare informatie

ONTVANG DE LAATST VERSCHENEN ARTIKELEN IN JE MAIL

Loading

Over BlinfoTec

BlinfoTec: Een kritische kijk op nieuws voor mensen met een functiebeperking.

Onbeperkt informatief: Omdat een handicap onze blik op nieuws niet vertroebelt.

Volg ons