Ook voor mensen met een leeshandicap moeten bijsluiters toegankelijk worden. Dit staat in een Europese richtlijn waaraan dus uiteindelijk alle farmaceutische bedrijven gehoor zullen moeten geven. Maar al eerder verdiepte Paul van den Berg zich in de materie. Hij realiseerde een technische oplossing die kon proefdraaien bij een aantal apotheken in Alphen aan den Rijn.
De bijsluiters werden voorgelezen door een computer en op cd gezet, om vervolgens bij de klant te belanden. 120 gebruikers in vier maanden en de nodige aandacht in de media, leidden er uiteindelijk toe dat de proef een vervolg kreeg. Dit werd ‘De Gesproken Bijsluiterlijn’. Op dit moment zijn de 200 belangrijkste bijsluiters van farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline beschikbaar. Dit assortiment wordt op korte termijn uitgebreid met de andere bijsluiters van deze firma en er zou ook belangstelling zijn bij andere bedrijven. Hierover kan van den Berg echter nog geen verdere uitspraken doen.
Er wordt, net als in de proefperiode, gebruik gemaakt van synthetische spraak. Hiervoor zijn volgens van den Berg een aantal redenen. Er worden op deze manier geen voorleesfouten gemaakt, die tot hele nare gevolgen kunnen leiden en waarvoor de farmaceutische industrie verantwoordelijk zou kunnen worden gehouden. Moeilijke medische terminologie wordt altijd op de juiste manier uitgesproken. Eventuele veranderingen in de tekst kunnen bijna automatisch worden doorgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuw te vermelden bijwerkingen. Verder is deze dienst 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar en is zij niet onbereikbaar zodra alle medewerkers in gesprek zijn.
De juiste bijsluiter kan gekozen worden via een registratiecode die altijd op de medicijnverpakking is vermeld. Tijdens kantooruren zijn er echter wel callcenter medewerkers aanwezig om de klant eventueel te verwijzen naar de juiste bijsluiter.
Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang ook actief op dit terrein
Per 1 juli zal een tweede nummer in werking treden waar mensen kunnen luisteren naar de inhoud van een bijsluiter.
De Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang bericht: “De Nationale Bijsluiter Telefoon is een initiatief van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, waarbij de teksten van de bijsluiters van alle goedgekeurde geneesmiddelen in Nederland te beluisteren zijn.” “Dat kan door middel van een digitaal audiobestand of voorgelezen door een daartoe opgeleide telefoonmedewerker.” ”Deze telefoonlijn is opgezet in samenwerking met de belangrijkste brancheorganisaties van de farmaceutische industrie Nefarma, Neprofarm en Bogin en de registratieautoriteit voor geneesmiddelen, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.”
Over een eventuele samenwerking zegt van den Berg: “wat wij altijd hebben nagestreefd, is een samenwerking met de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang. En als het aan ons ligt komt die samenwerking er ook, want we kunnen heel gemakkelijk de beide diensten aan elkaar koppelen.”
De gesproken Bijsluiterlijn (van Paul van den Berg) is gratis en bereikbaar via telefoonnummer: 0800 1553
De Nationale Bijsluiter Telefoon (van de Federatie SB belang) kost geld en is vanaf 1 juli bereikbaar via telefoonnummer: 0900 0125
Over die twee telefoonnummers lazen we het volgende bericht op een forum voor blinden en slechtzienden:
“Vanaf juli gaat de Nationale Bijsluiter Telefoon van start 0900-0125. In veel andere landen wordt deze bijsluiter middels spraak als chip aan een medicijn toegevoegd, maar in Nederland legt men de kosten graag bij de consument.
Logisch was het geweest om hiervoor een 0800 nummer in te stellen. Farmaceutische bedrijven zijn immers rijk zat en zijn volgens EU wetgeving verplicht bijsluiters in aangepaste leesvorm beschikbaar te stellen.
Als je 0900-0125 met een PrePaid telefoon belt, dan kost je dat minimaal 1,30 euro per minuut, dus je bent gewaarschuwd.
Overigens sluiten veel belbundels 0900 nummers uit.”